makeArchitecture

Case Studies in Living, Working & Architecture
“How do you want to live?“
The LightBox

“We want an inside/outside space with a new kitchen & place to gather”

Inside, meet outside.

A young couple purchased this this narrow, attached, masonry row house in Chicago's Grand Boulevard, a neighborhood notable for its rapid genesis from an open field into a dense, beautiful, upper-middle-class neighborhood in the 1880s. Luxurious and new at the time of the nearby Columbian Exposition, the building, four decades later, was crudely divided into apartments during the Great Depression. A contractor recently restored its single occupancy but cut the rear of the building off from light and air. In his defense, the rear yard was not much to look at: a gravel and dirt pad. We set out to create an inside/outside space employing effects with light, color and material that would create a volume for family, community and mindfulness.

We think that architecture should help us meditate and focus on light and nature. Architecture should get us away from our screens, be restorative and provide a place to interact directly and experience the beauty of the seasons.

Jeremy, a contractor and talented craftsman who makes furniture, brought this furniture level of detail to the project and made it better. For instance, Jeremy and I worked together to design a steel tube post and sleeve that is hidden in the wall. The quartzite benches are siliconed to steel tube rails that slide into a larger steel tube sleeve in the wall. The owner can remove the benches in order to clean and/or paint behind them. A big thanks to our client for seeing a strong and clear idea through to a beautiful finish. (There was nothing quite like this in Chicago to compare it to before this was designed and built.) Alignment is critical on our projects. The reality is that only 2 or 3% of contractors could have built this. Because there was a strong alignment between the client, architect and contractor, the result is well-crafted and beautiful.

Contractor: Jeremy Kirk and Sons

Published: Archipendium and Gizmodo and the American Institute of Architects

Photographer: Gregory Scott

How do you want to live?
Midcentury Modern on a Ravine

“I want to remake a 1949 midcentury modern house for today’s lifestyles.”

This residential job presented some challenges. The lot on a ravine was pan-handle shaped with no front zoning yard  and the client purchased it before understanding the zoning implications.

We encourage our clients to spend a small amount of time and money to create a zoning analysis before moving forward with a large purchase. The client’s plan unexpectedly went from a large 2 story addition to trying to make the most of the existing envelope in some creative ways. That’s where we went to work. Because the house backed up to the lot on the north side, we created a new living/dining open plan concept with a large new, clerestory light that brought a warm glow deep into the interior. We gutted the house and designed a new structure to eliminate many walls. Existing walls were filled with spray foam insulation to make the envelope as energy efficient as possible. We expanded the footprint with a sympathetic addition to create a new living/dining/kitchen space focused on the patio and the ravine garden. The wood siding and the horizontal rails of the new windows bring a freshness and timelessness that will serve the new home owners well into the future.

“How do you want to live?“
Victorian House Refresh

“I want to cook in my kitchen while being able to see and speak with my dinner party guests.”

The thirty-seven-and-half foot-wide lot hung loosely on the elderly, dilapidated skinny wood frame house like a suit meant for a much younger man.  Drafts blew easily through the blue asbestos shingles and the ill-fitting vinyl windows. The front porch hung precariously off the the house. So we went to work...

“The addition has to look like it was always there,” said the client. Thus, the addition had to be seamless. “I want to be able to cook and talk to my dinner guests and cook.” We needed to create a visual and link bewteen the kitchen and dining rooms that did not exist before. “I would like a fireplace and a wrap-around porch.” We designed a new fireplace with a sawtooth brick detail similar to the new detail outside. Bookcases sport a surround-reveal detail that is one of our favorites. The color above the fireplace fades into a deep indigo as the light recedes. Many house guests look at elevation and ask, “What work did you have done?” Everything you see is new except for the trim which was salvaged. Little do they know that there is a steel post hidden in the left column and that the new space is far larger and richer in materials, layers and color. The dining room table now runs perpendicular to the kitchen.

Bon appétit!

Published: Archipendium

Photographer: Gregory Scott

“How do you want to live and work?”
Humboldt Park Studio Home

“I need a black box studio to make my art and a place to call home.”

Humboldt Park Live/Work Art studio for Artist Gregory Scott builds 2/3 scale sets of museum interiors in his studio for his plugin art pieces. “I need as large a space as possible for my pieces and I also need a place to relax and entertain.” So we went to work... 

We found an empty double lot on Kedzie Avenue: 50 by 153 feet. We advised our client on how to purchase it and moved forward with our friend in Scotland Graeme Ogg on the schematic design. This design has a black box space on the ground floor for his wonderfully playful sets and a lawn, living space and front yard above on the rooftop. It’s a piano nobile scheme for the 21st Century.

“How do you want to live?”
Historic Officer’s Quarters new porch and patio

“I want to access the garden directly from my Great Room”

We love working on old buildings. When we grew up, “This Old House” was our favorite TV show. So when our client presented us with an opportunity to work on a National Historic Landmark, we jumped at it.

Fort Sheridan has two loops each with officer’s houses terminating at large General’s house on a bluff overlooking Lake Michigan. Each officer’s house has a generous side yard with a garden. Our client could only access it indirectly from the garage or the front door. So we went to work... First we collaborated with Amy Olson, a talented landscape architect, to create a beautiful bluestone patio. Then, we lengthened a door opening and designed an all cedar porch and stair leading to this new family space. We navigated the historic building commission and moved a large tree, a ventilation supply duct and grill and parts of the underground  drainage system. Our intervention fits and complements and elivens the existing historic architecture without slavishly copying it. Our client says the porch and patio “look beautiful.”

Contractor: Jeremy Kirk and Sons

Photographer: Michael Lipman

“How to make an interior elegant, warm, timeless and modern?”
4700 sf Modern Apartment

“How to make an interior elegant, warm, timeless and modern?”

An empty nester couple with a modern art collection purchased two units in a new condominium building. They hired our bosses at Powell Kleinschmidt and we went to work drafting, supervising and designing for two recognized modern masters. Two entries figure at either end of long a served/service hallway with narrow service spaces placed along the demising wall and the broad living spaces on the window side. Rich, dark brown Kentucky wood floor panels, laid in a running bond, stretch down the 90 foot long hallway and unify the generous layout. Custom millwork panels enliven and animate the walls. A custom table designed by Don Powell sits in front of a Roy Lichtenstein. Two custom round dining room tables (with sand bags hidden in their bases) allow for an adult’s and a children’s table. A smoothly painted sideboard cantilevers from the wall. Don put me in charge of details like the painted shoji screen which helps create a tranquil vibe and covers developer spec windows. The bar is a stunning sodalite granite sandwiched bewteen a textured stainless steel screen and lush velvet cabinet covers. (Sodalite granite will NEVER go out of style.) This apartment was featured on the cover of Architectural Digest.